DECA, VAKCINE I JAJA

Neobična pojava pogađa beogradsku decu ovih dana. Brzinom koja odlikuje biološki napad ona ispoljavaju alergiju na jaja. Malo ko je video baš tu reakciju, ali je izdato mnogo potvrda s odgovarajućim latinskim izrazima i pečatima koji treba da otklone bilo kakvu sumnju u pogledu čvrstine dijagnoze. Žrtve su skoro bez izuzetka deca kojima je tražena potvrda o vakcinaciji protiv malih boginja radi boravka u predškolskom kolektivu.

Epidemiolozi se sa stoičkim mirom odnose prema novonastaloj situaciji. Mada je učestalost javljanja ovog poremećaja, bar na papiru, veća nego što je ikada igde zabeleženo, niko ne istražuje ni epidemiju, ni njene uzroke. Da budemo sasvim precizni: stručnjaci se ne uzbuđuju zbog alergije na jaja, već gledaju na ovaj događaj kao na sociološki interesantan fenomen. U celu sliku se uklapa upadljiva flegmatičnost roditelja prema dijagnozama sopstvene dece. Oni su pokazivali nervozu dok se nisu dokopali potvrda, a potom kao da im je naglo laknulo. Mada su strahovali od jedva zamislivo male količine belanca koja bi, eventualno, mogla da se nađe u vakcini, potpuno su ravnodušni prema mogućnosti da im dete u vrtiću pojede kajganu.



Nadrealnost situacije upotpunjuje osoblje zaduženo za ishranu u predškolskim ustanovama. Ne pada im napamet da pripreme poseban jelovnik za decu alergičnu na jaja. Ipak je najneverovatnije od svega što su izostale očekivane dramatične posledice: deca na belanca reaguju kao da su samim ulaskom u kolektiv oslobođena alergije.

Nameće se pitanje: ko je tu lud? Pa, nije reč o ludilu, već o manipulaciji. Godinama trovani izmišljotinama o navodnoj štetnosti vakcinacije, roditelji se na vrlo maštovite načine dovijaju kako da je izbegnu. Iz dubokog mraka interneta, kako tamne ćoškove „sajberspejsa“ nazva jedan vrcavi novinar, dobijaju pouke o načinima da izigraju propise, a jedan od omiljenih izgovora je pozivanje na alergiju na jaja.

Šta o tome kaže nauka? Iz razloga krajnje opreznosti, dok se nije ovladalo potpunim podacima, predlagano je da se vakcine protiv malih boginja poštede deca koja na kontakt s belancem reaguju gušenjem i sličnim dramatičnim stanjima. Uslov je da reakcija usledi odmah, obično u roku ne dužem od pola sata, te da je dijagnostikuje lekar. Dakle, ne dolaze u obzir ni tzv. netolerancija, ni maštovite priče roditelja o minulim događajima. Roditeljski iskaz može jedino da posluži kao osnova za ispitivanje, posle kojeg bi, ako se dođe do pozitivnog nalaza, usledila dijagnoza.

Čak ni tako definisana, teška alergija na jaja u velikom delu razvijenog sveta nije više razlog da se odustane od vakcinacije protiv malih boginja. Nataloženo iskustvo je pokazalo da opisana alergija ne vodi ozbiljnim postvakcinalnim reakcijama. Ipak, savetuje se da se takvoj deci vakcina daje uz prethodno pripremljenu odgovarajuću terapiju.



I naši lekari su svesni da deca (stvarno) alergična na jaja mogu bezbedno da se podvrgnu vakcinaciji. Ipak, zbog formulacija u nekim propisima, potvrda o alergiji je razlog za privremeno (šestomesečno) odlaganje zaštite protiv malih boginja. Do pedijatara u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti nisu, nažalost, stigle jasne instrukcije kako da se ponašaju.

Ti lekari su zaista na muci. S jedne strane, znaju šta kaže nauka, s druge, moraju da se drže neusaglašenih propisa, a s treće – najteže im pada iskopnelo poverenje na liniji lekar-pacijent. Svedoci su kako sve roditelji pokušavaju da ih obmanu i rezignirano prihvataju potvrde s raznih klinika i specijalističkih ordinacija za koje obe strane znaju da su u najvećem procentu lažne.

Sve je više i nagoveštaja o postojanju dece s potvrdama da su vakcinisana, mada im igla i brizgalica nisu ni prinošeni. Može se očekivati „otkriće” da na male građane Srbije nedovoljno deluje vakcina koja je izuzetno efektivna među svim ostalim pripadnicima ljudskog roda. Da li smo zaista toliko „unikatni”?


Zoran Radovanović
profesor univerziteta, epidemiolog


Primjedbe

TETA DJANA PREPORUČUJE

ANTIVAKCINALNE IZMIŠLJOTINE

SHAMELESS HARASSMENT BY ANTI-VAXX MOVEMENT

KO JE KRIV ZA MALE BOGINJE?

TEORIJE ZAVERE I VAKCINACIJA

UČENJE SLOBODE

TRI KORAKA DO KONAČNE INICIJACIJE U PORODICE IZ VIŠIH NIVOA SVETLOSTI ILI U RALJAMA ANTIVAKCINALISTA