KO JE KRIV ZA MALE BOGINJE?

Pratim ovu temu od 2012. godine, a pogotovo se bavim antivakcinalistima i onim šta pišu po društvenim mrežama, lažnim vestima koje šire sa svojih opskurnih sajtova po FB grupama, stvarima koje preduzimaju ne bi li izbegli vakcinaciju i znam skoro sva imena onih koji spadaju u antivakcinalne aktiviste.

Iz onog što sam do sada video izvući ću nekoliko zaključaka i time proširiti misao koju sam delom opisao u mom prvom tekstu o antivakcinalnoj problematici.

Alternativna medicina koja je legalizovana 2007. godine u Srbiji, prvenstveno zahvaljujući Vuku Stamboloviću i Tomici Milosavljeviću, je krivac za smanjen obuhvat  vakcinacije i opasnost od ozbiljnog širenja trenutne epidemije morbila, od kog možemo početi. Samo uvođenje pomenute je dovelo do munjevitog porasta broja nadrilekara i šarlatana koji sa završenom nekom medicinskom školom (srednja ili fakultet) imaju zakonsku dozvolu da se bave ovim metodama i nemali broj njih ordinira po ovoj sferi, to jest, u svemu onom što se zove alternativno, tradicionalno, komplementarno, integrativno, holističko i prirodno. Dozvola od države daje ovim neučinkovitim (a ponekad i štetnim) praksama i propratnim sredstvima autoritet i kredibilitet, svršeni lekari ih promovišu na sve popularnijim predavanjima koje nazivaju radionicama, postoji i Sekcija za tradicionalnu medicinu pod pokroviteljstvom Srpskog lekarskog društva, što sve zajedno pacijente dovodi u zabludu, a kako stvari stoje i sve veći broj lekara nije sasvim siguran gde je granica na kojoj prestaje magijska alternativa, a počinje medicina zasnovana na naučnim dokazima, što će pogotovo biti vidljivo za koju godina ukoliko se nastavi sa ovim trendom. Alternativci su među prvima počeli sa agitacijom protiv vakcina na našim prostorima svesni da osim slatkorečivosti i podilaženja pacijentu poput trgovačkog putnika nemaju ništa konkretno, merljivo i učinkovito, i da moraju marljivo vršiti konstantnu diverziju putem ocrnjivanja metoda zvanične medicine po mas-medijima (tako to ide kad pod svoje skute primiš vlastitu negaciju). Jedna od omiljenih stvari na kojoj alternativci zasnivaju svoju marketinšku propagandu je odgovaranje od vakcinacije (nude razne detoksikacije organizma u zamenu, ali i navodno „čišćenje” od iste), i upravo ovo regrutuje armije zbunjenih roditelja pošto dobijaju kontradiktorne informacije od autoriteta u belim mantilima.



Ako tražite farmakomafiju pronaćićete je ovde, u sferi suplementacije, homeopatskih pripravaka, kojekakvih biljnih preparata, i to na prednjim rafovima apoteka. Međutim, nisu apotekari ti koji vam to preporučuju, oni „samo” rade svoj posao na mestima gde ćete doći da kupite ovakve proizvode, a pomenuti alternativni šarlatani i jedan broj neznalica u belim mantilima će vas poslati po njih (pod uslovom da i sami ne prodaju nešto od toga), neretko vam izdajući „negativne” rezultate na „kvantnim aparatima” u svojim privatnim ordinacijama.

Medije bih obeležio kao sledećeg bitnog krivca za problem sa postotcima imunizacije, koji su od one nesretne emisije Insajdera o kupovini vakcina protiv svinjskog gripa od posrednika posrednikovog posrednika prepoznali na ovoj temi svojevrsni večiti rijaliti koji im donosi čitanost, gledanost i kliktanost. Oni koji su protiv vlasti pričaju protiv vakcina, oni koji su na strani vlasti pričaju za vakcine, stalno koketirajući pomalo i sa drugom stranom, čisto da se zadovolji stara novinarska mantra o „zastupljenosti obe strane” kao zlatnom standardu „objektivnog istraživačkog novinarstva”. Ti isti mediji su vam u to ime po emisijama i novinskim člancima servirali zaluđene neznalice, blagoglagoljive alternativce, doktore koji nisu doktori a predstavljaju se kao doktori, antivakcinalne aktiviste (nepatvorene idiote) nasuprot eminentnih stručnjaka. Ti isti mediji su akcenat stavili na emotivne manipulacije preko majki koje plaču i kukaju nad svojim teškim sudbinama ispaljujući mnoštvo top-šop svedočanstava u kojima je kao po nekom nepisanom pravilu „dete zaćutalo, a oči izgubile sjaj” dan nakon vakcine. Mogu li ijedan racionalni argument, naučni rad ili razumna činjenica biti jači od uplakane majke? Kako je moguće da „objektivno istraživačko novinarstvo” dovodi u istu ravan epidemiologe i imunologe sa (u najboljem slučaju) psihijatrima, veterinarima, medicinskim sestrama, pevačicama, profesionalnim majkama, lajf koučevima ili savetnicama za dojenje i porođaj kod kuće? I kao da to nije dovoljno, u pauzama takvih emisija išle su reklame za neke od lekova iz alternativne sfere koji nisu lekovi jer, zapamtite dobro, pravi, ispitani i dokazani lek u Srbiji, kao i u celoj EU, ne može da se reklamira u medijima, što nije slučaj sa suplementacijom, dijetetskim proizvodima i homeopatskim pripravcima. 

Političari su u nas nezaobilazni kao krivci po svakom pitanju, tako da i ovde ne fale, ali na vašu i moju žalost nije reč o Vučiću. Ovde se može govoriti samo o onim opozicionim kvazipatriotskim desničarima, libertarijancima, demokratama, onim koji računaju na eventualni cenzus od 5%, pa im je itekako bitno da izjavama protiv stranih vakcina, o uništenoj domaćoj proizvodnji Torlaka i demokratskom pravu na slobodan izbor zavedu korpus od nekoliko postotaka gore spomenutih antivakcinalnih individua, kojima je borba protiv vakcina isto što i borba protiv aktuelne vlasti, globalizma, autoriteta, Novog svetskog poretka, Bilderberške grupe, Agende 21, reptila iz tmine, ili, pak, farmakološkog fundamentalizma i njegovih fašističkih mera oličenih u obaveznoj imunizaciji (koja je kod nas obavezna već 150 godina), a pokretanje vlastite proizvodnje svih vakcina (ovo nema nijedna država na svetu) izuzetno bitan strateško-sigurnosni manevar koji nosi sa sobom i ekonomski preporod države.



Na kraju setimo se nesposobnih i tromih institucija poput srpskog pravosuđa, setimo se državnih tužilaca i njihovih zamenika koji rade tek kad mediji podignu prašinu. Oni ne znaju da li antivakcinalni aktivizam treba svrstati pod slobode govora i mišljenja pošto javnim političkim diskursom već godinama provejavaju slične parole, ili se ipak pozabaviti krivičnim delom upornog, organizovanog širenja panike i nereda te posledičnim uznemiravanjem stanovništva koje je dovelo do toga da virus morbila ima pogodno tle za širenje. Čak i sad kad se nalazimo usred rastuće epidemije antivakcinalnim aktivistima je dozvoljeno da organizuju svoje tribine „za pravo izbora” na kojima šire strah od otrovnih vakcina, pričaju o nepostojanju bilo kakve epidemije, razmeću se odbačenim i lažiranim studijama, par njihovih advokata zadovoljno trlja ruke obučavajući roditelje kako da odlažu vakcinaciju što duže, i opet neko drugi mora da podnese krivičnu prijavu i uzbuni medije kako bi se nešto preduzelo, jer domaća pravda nema vremena, ni volje da automatski radi po službenoj dužnosti.


Vladimir Cimerman, judeomasonski plaćenik farmakomafije trenutno zaposlen na depopulaciji čovečanstva.


Primjedbe

TETA DJANA PREPORUČUJE

ANTIVAKCINALNE IZMIŠLJOTINE

SHAMELESS HARASSMENT BY ANTI-VAXX MOVEMENT

SLAĐANA VELKOV - PRVA VIOLINA PROTIVNIKA VAKCINACIJE U SRBIJI

DECA, VAKCINE I JAJA

TEORIJE ZAVERE I VAKCINACIJA

UČENJE SLOBODE